Docent Training
Leer hoe u muzieksoftware in de klas kunt inzetten. Tijdens deze groepscursus van 1 of 2 dagen gaat u actief aan de slag met het programma Ableton Live. In samenwerking met TheMusicZone organiseren we deze cursus op verschillende plaatsen in het land. Meer informatie en cursusdata kunt u vinden op themusiczone.nl/docent.
Sessie 1: Arrangeren
Het doel van deze middag is om te onderzoeken hoe je leerlingen op een toegankelijke manier inzicht kunt geven in de opbouw van populaire muziek. We doen dit door geluidsloops en virtuele instrumenten te mixen.
Een geluidsloop is een kant en klaar stuk muziek wat je kunt herhalen, zoals een drumritme van 4 maten. Een virtueel instrument is een instrument in de computer. Je kunt van een geluidsloop ook een instrument maken.
Allereerst gaan we een aantal composities van leerlingen analyseren. Ze hebben deze composities gemaakt tijdens de workshop Beats & Bytes. We letten op het tempo, de afstemming van de grondtonen van de verschillende geluidsloops, het ontbreken van bepaalde geluiden, variaties na 4 of 8 maten, etc.
Daarna gaan we zelf een compositie maken met het programma Ableton Live. We leren technieken, zoals knippen, plakken, toonhoogte veranderen en korte stukjes herhalen. Ook gaan we virtuele instrumenten maken van van geluidsloops en leren we om muzieknoten op te nemen en te bewerken. Tot slot bekijken we op welke verschillende manieren leerlingen met het programma werken en welke gerichte tips je ze vervolgens kunt geven.
Sessie 2: Mixen, jammen en opnemen
In de eerste sessie hebben we ontdekt hoe we een arrangement kunnen maken langs een vaste tijdlijn. Voor live situaties is deze manier van werken te beperkt:
- Tijdens een jam sessie of een dj-set is de volgorde, lengte en combinatie van de verschillende stukken muziek van tevoren niet bekend.
- In het theater moet het geluid reageren op wat er gebeurt op het podium.
- Het kan inspirerender zijn om impovisaties op te nemen en later te verfijnen tot een arrangement, dan het nummer op te bouwen door te kopiëren en te plakken.
In de unieke Session View van Ableton Live zijn al deze live toepassingen mogelijk. In de Session View gaan we een mix set maken met audio loops en virtuele instrumenten. We bespreken de ervaringen in de klas met deze methode. Daarna gebruiken we een microfoon en instrument om een loop station te maken. Op deze manier kunt u een aantal maten opnemen en direct laten afspelen. Tot slot gaan we macbooks koppelen met Link en samen een laptop jamsessie doen.
Tijdens deze sessie besteden we extra aandacht aan het opnemen van audio. We bekijken welke microfoons en geluidskaarten geschikt zijn en hoe je ze in Live kunt instellen. Naast opnemen in de Session View, gaan we ook opnames maken op de traditionele manier. Dit doen we in de tijdlijn van de Arrangement View.
Sessie 3: Werken met instrument Push
Deze training is bedoeld voor scholen die Push instrumenten hebben ontvangen in het kader van het Push trade-in programma. We gaan tijdens deze training ontdekken wat we met Push kunnen doen en hoe we Push kunnen inzetten in de klas.
We gaan een mix set maken met audio loops en virtuele instrumenten. Met Push gaan we:
- Drums inspelen en programmeren.
- Melodieeën inspelen in een bepaalde toonladder.
- Effecten toevoegen en automatiseren.
- Audio opnemen in loop station stijl.
- Mix sessie opnemen.
Bent u al handig met Push? Dan leert u extra handigheden en alternatieve manieren om Push te gebruiken.
Daarnaast gaan we onderzoeken hoe we Push kunnen inzetten in de klas. Aan de hand van een aantal Ableton Live projecten waarmee leerlingen al gewerkt hebben, bespreken we wat er mogelijk is. Deze projecten zijn:
- Beginnen met een leeg project.
- Starten met mixen, daarna pas instrumenten bespelen.
- Drum ritmes van verschillende stijlen ontdekken en zelf aanpassen.
- Melodieën maken door een vorm op Push te kiezen (vierkant, huis, etc.).
- Melodieën ritmisch inspelen door een “ritme metronoom” te gebruiken.
- Instrument makkelijk aanpassen met basistechnieken uit de sound synthese.